Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/301-2178

TUDÁSTÁR

Mire szolgál a Fi-relé?

Több néven ismert pl. áramvédő kapcsoló, életvédelmi relé vagy ÁVK. E egy kapcsolókészülék, amely szivárgó áram esetén áramtalanítja az utána bekötött hálózatot, berendezéseket. Ez előfordulhat, ha egy készülékben földzárlat keletkezik, illetve, ha valaki hozzáér egy feszültség alatt lévő, szigeteletlen hálózathoz.

A Lítium-ionos akkumulátorok jelentősége napjainkban

Manapság nap mint nap rengetegen beszélgetünk egymás között elektromos meghajtású járművekről. Ezek azonban, mint tudjuk, Lítium-ionos akkumulátorokkal vannak ellátva, melyek a szükséges energiát biztosítják a motor számára. A következőkben annak a lépéseit olvashatjuk, hogy mik a teendők abban az esetben, ha saját magunk szeretnénk egy akkumulátor pakkot építeni.

A Kempower 52 darab új töltőállomást szállított Jönköpingbe

A svédországi LaddAlliansen és a finn Kempower vállalat összefogásának jóvoltából a 2021-ben Jönköpingbe érkező vadonatúj, tisztán elektromos autóbuszokhoz elektromos töltőállomásokat szállítanak. Az új gyártású elektromos autóbuszok a Jönköping-megyei tömegközlekedés szolgálatába fognak kerülni, melyeket a Kempower töltőállomásaival fogják tölteni.

Az Ebusco vállalat egy újonnan kifejlesztett autóbusz tömeggyártását tervezi

Az Ebusco 2020-ban összesen 200 megrendelést teljesített és szállított le a megrendelőknek.
A fejlesztés mellett azt tervezik, hogy az összes alkatrészt Lengyelországon belül fogják legyártatni, mely során a lehető legkönnyebb tömeg és a leghosszabb élettartam elérése a cél.

Gyorstöltési rendszerek a mindennapokban

A gyorstöltési technológia lehetővé teszi, hogy elektromos autóinkkal hosszabb távolságot tegyünk meg rövid töltési idő mellett, azonban ahogy gyarapszik az elektromos autók száma a mindennapokban, egyidejűleg kezd túlterheltté válni a jelenlegi gyorstöltési rendszer, ami emiatt a közeljövőben nem fogja tudni tartani a tempót. 

Vy Buss AB vállalat fejleszteni akarja a Jönköppingi tömegközlekedést

Jönköping megye Svédországban található melynek megyeszékhelye Jönköping, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a tömegközlekedés fejlesztésére, mivel ők ebben látják a jövőt. A program keretein belül úgy határoztak, hogy 2021-ben az autóbuszokat elektromosra meghajtásúra cserélik. Ebben a folyamatban a Vy Buss AB norvég vállalat segít nekik, amely eddig is üzemeltetett autóbuszokat Jönköpingben. Az új buszok után a rendelést sikeresen leadták, a szállításuk előreláthatóan 2021 nyarán esedékesek.

Mik is valójában az áramköri megszakítók?

Az áramköri megszakítók fontos feladatot látnak el a villamos hálózatokban, köztük otthonainkban is. Ha kinyitjuk az otthoni főkapcsoló-szekrényt, akkor több ilyen áramköri elemet is találhatunk. Az áramköri megszakítók vagy másnéven áram-védőkapcsolók biztonsági szerepet látnak el. Ezt úgy végzik el, hogy a hálózatba kötve megszakítják az áramellátást a hálózat számára abban az esetben, ha a megengedett értéken felüli nagyságú áram folyik át az áramköri megszakítón.

Teljesen elektromos alacsony-padlós Volvo 7900-as busszal bővült a Helsinki tömegközlekedés, amely CCS2 és OppCharge módon is tölthető

A Volvo, a Kempower és a Helsinki-i tömegközlekedési hálózat együttműködéséből jött létre a Volvo 7900 elektromos busz, amely szeptember elsején indult útnak Helsinkiben. Az oka, amiért két különböző gyorstöltési technológia is megjelenik ezen a buszon az nem más, mint a tapasztalat szerzés és tesztelés mindkét különböző technológiával.

A porózus - vagyis lyukacsos szerkezetű - szilikon filmek nagyobb mennyiségű lítium-ion tárolására és ezek szuper gyors szállítására képesek.

Az akkumulátor tervezők hosszú évek óta kísérleteznek újabb és újabb módszerekkel, hogy lecseréljék az eddig használt grafit anódos lítium-ion akkumulátorokat szlikon anódos kivitelekre, melyek jobb hatótávolságot biztosítanak a járműveknek.

A gyorstöltők lehetővé teszik a hosszú távolságok megtételét rövid idejű töltéssel. Az elektromos autók számának növekedésével a jelenlegi hálózat hamarosan nem lesz elegendő. Az emberek reménykednek az innovációval kapcsolatban, ám a dolgok jelenleg elég kedvezőtlenek számunkra. Egy-egy magányos töltő árválkodik a benzinkutakon, és a következő talán több tíz kilométerrel arrébb...

Ebben a táblázatunkban az egyes autókba épített töltők (fedélzeti töltők) maximális teljesítményét és a csatlakozó típusait foglaltuk össze. Ezen adatok segítségével választhatjuk ki autónkhoz a legmegfelelőbb töltőkábelt vagy a töltőállomást.

Ahhoz hogy az elektromos autónk, az elektromos buszunk vagy akár az elektromos hajónk haladni tudjon töltésre van szükség. A töltésnek számos módja van csakúgy, mint a töltőcsatlakozóknak. Lássuk ezeket részletesebben...

Ahhoz, hogy kicsit jobban érthessük azt, hogy miről is szól az elektromos autózás által otthonunkba hozott új technológia meg kell ismernünk néhány fogalmat, kifejezést.

Milyen töltőtípusok vannak?

Töltővásárlás előtt pontosan meg kell ismernünk, hogy milyen típusai is vannak az elektrmos autók töltésének. Van például otthoni töltő vagy gyorstöltő, de még villámtöltő is. Pontosítsuk ezek jelentését...