Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/301-2178

TUDÁSTÁR

Fi-relé a háztartásokban.

2021.11.16 13:06
Fi-relé a háztartásokban.

Mire szolgál a Fi-relé?

Több néven ismert pl. áramvédő kapcsoló, életvédelmi relé vagy ÁVK. E egy kapcsolókészülék, amely szivárgó áram esetén áramtalanítja az utána bekötött hálózatot, berendezéseket. Ez előfordulhat, ha egy készülékben földzárlat keletkezik, illetve, ha valaki hozzáér egy feszültség alatt lévő, szigeteletlen hálózathoz.

Lakossági Fi-relék típusai, jellemzői és felhasználása.

AC-típusú áram-védőkapcsoló:

 

Az AC-típus ma már életvédelemre nem, viszont ohm-os készülékek (pl.: főzőlap) áramkörének védelmére megfelelő. Kettő illetve négy pólusó érhető el. Az AC-típus csak aváltakozó megkerülő áramot érzékel, azaz csak szinuszos váltakozó hibaáramot 50 Hz frekvencián. Ha egyenáramú hiba is fennáll, romlik az érzékenysége és nem old le a készülék. Sok európai országban nem engedélyezett személyvédelemi feladat ellátására.

A-típusú áram-védőkapcsoló: 

 

Az A-típusú Fi-relé nem csak a szinuszos váltakozó áramot képes érzékelni, hanem a pulzáló egyenáramit is. Ezen kívül 6 mA-ig, tiszta egyenáramú hibát is képes lekezelni. A manapság széles körben elterjedt kapcsolóüzemű tápegységek (pl: számítógépek) sziváró és hibaáram fellépésekor az AC- típusú ÁVK nem megfelelően érzékeli vagy egyáltalán nem old le, ellenben az A-típusú fi-relével, ami kiválóan érzékeli a modern eszközök  hibaáramát 6 mA-ig.

F-típusú áram-védőkapcsoló: 

 

Az F típusú ÁVK-t az egyfázisú invertereknek miatt érdemes beépíteni. Az energiatekarékosság szempontjából ideális aszinkron motorokkal szerelt gépek (pl: mosógép, mosogatógép, hőszivattyú), frekvenciaváltóval vannak szerelve. A frekvenciaváltó fokozott védelmet igényel. Az AC és A típusok nem felelnek meg ezen eszközök védelmére. A frekvenciaváltó működéséből adódóan a névleges hálózati frekvencia (50 Hz) változhat, amit az AC és A típusú ÁVK nem tud megfelelően kezelni. Az F típusú fi-relé akár 1000 Hz-ig képes hibaáram érzékelésére 10 mA-ig, illetve 3 KA lökőáram álló tulajdonság és 10 ms-os késleltetés jellemzi. Az F típusú fi-relé jelalak detektálása megegyezik az A típusúval. Az F típusú ÁVK hiányossága, hogy a DC hivaáram érzékelésére nem alkalmas. 

B és B+ típusú Áramvédőkapcsoló:

B típus:   

B+ típus:   

A B és B+ típusú áramvédő kapcsolók a rendelkeznek az AC, az A és az F típusok tulajdonságaival, tehát ezek nyújták ma a legmagasabb védelmet. Javasolt alkamazni például: napelemes rendszerek, szünetmentes áramellátó rendszerek, háromfázisú frekvenciaváltók védelmére és fontos az elektromos autók töltőrendszereinek megkerülőáram védelme érdekeében is beépíteni a hálózatba. A B típusú ÁVK 2 KHz-ig míg a B+ típusú ÁVK 20 KHz-ig képes detektálni.

Forrás: megaohm.hu