Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/301-2178

TUDÁSTÁR

Mit érdemes tudni az elektromos autók töltéséről?

2022.01.07 10:17
Mit érdemes tudni az elektromos autók töltéséről?

Ma már bármikor összefuthatunk az utcán egy elektromos autóval. A széles választék és a nagy technikai fejlődés vonzóvá teszi számunkra. De mielőtt megvásárolnánk egy elektromos autót, van pár dolog, amit érdemes tudni a működésükről és a fenntartásukról.

Alap tudnivalók egy elektromos autóról.

A legtöbb általunk használt otthoni eszközhöz hasonlóan az elektromos autó motorja is váltakozó árammal működik, ellenben az akkumulátor egyenáram formájában tárolja az energiát. Az elektromos autókban található egy inverter, ami a motor váltakozó áramát egyenárammá alakítja (ez a folyamat játszódik le töltés közben is). Ennek ellenkezője történik az autó működtetése közben. A töltés gyakorisága függ az akkumulátor kapacitástól, a jármű energiahatékonyságától és a vezetési stílusunktól is. Az akkumulátor kapacitása ma már 100 kWh (kilowattórát) is meghaladhatja. Az átlag elektromos autónak 1 kWh kb 9 km megtételéhez elegendő. Ezáltal a hatótávolság akár több mint 350 km is lehet. 

A gyártók által ajánlott töltöttségi szintje az elektromos járműveknek 80%. Abban az esetben érdemes 100%-ra tölteni, ha hosszabb útra indulunk. Az akkut lehetőleg ne merítsük 20% alá. Továbbá javasolt a autó hálózathoz való csatlakoztatása, ha hosszabb ideig nem használjuk. Otthoni töltésre alkalmas (Mode 3) fali töltők az elektromos hálózatunkhoz csatlakozva 230 V váltóáram használatával tölti fel autónkat. Előfordulhat, hogy bővíteni kell a hálózatot, hogy ki tudja szolgálni az elektromos autó töltéskor és más nagyobb fogyasztót a háztartásban. A töltők teljesítménye változó, 3,7 kW-tól indul. Ezen töltőkkel kb 6-8 óra alatt lehet feltölteni egy autót. Felszereléséhez szakember szükséges, aki felméri az épület elektromos rendszerét. Otthoni hálózatról való töltéssel 100 km-re elegendő energia nagyjából 400-700 Ft-ba kerül.

Hosszabb utazás előtt érdesem feltérképezni a közeli nyilvános töltőpontokat. A nyilvános töltők használata valamivel drágább az otthoni töltésnél. Még találkozhatunk ingyenesen igénybe vehető töltőpontokkal, de ezek lassan megszűnnek. Szinte minden elektromos autó jelzést ad, mielőtt lemerülne az akkumulátor, ilyenkor segítségünkre lehet a navigációs rendszer, ami felderíti a legközelebb lévő töltési lehetőséget. Ha mégis túlságosan lemerülne az akkumulátor, az autó minden bizonnyal átkapcsol takarékos üzemmódba. Növeli a regeneratív fékezést és lecsökkenti a végsebességet. Mindezek tudatában biztonságban neki vághatunk az utazásnak.

Forrás: tisztajovo.hu