Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/301-2178

Elektromos autó töltés

Elektromos autó töltők és kiegészítők

Figyelünk arra, hogy a töltő áraink kedvezőek legyenek kerüljön az elektromos autó töltő otthonra, a fali töltő a garázsba vagy a gyorstöltő az iroda parkolójába. Illetve a csomagtartóba is juthasson egy hordozható konnektoros töltő.

Segítünk a megfelelő töltő vagy töltőkábel kiválasztásában! Kattintson az autó típus szerinti keresőnkre »

Autója nem szerepel a listánkban? Segítünk telefonon is avagy jöjjön el hozzánk elektromos autójával egy töltő próbára.

Miért lehet hasznos az elektromos autó töltő és a hozzá kapcsolódó kellékek beszerzése? 

Az egyik legfontosabb szempont, hogy ezekkel a modern eszközökkel lényegesen egyszerűbbé és komfortosabbá válik az autónk akkumulátorának a feltöltése. Nem kell hosszasan körözni a városban szabad töltőállomást keresve, nem pazarolunk el az életünkből feleslegesen órákat, hanem mindent az otthonunk kényelméből tudunk intézni.

Ennek a fajta proaktív hozzáállásnak annál is inkább megnőhet a hozzáadott értéke, mivel az elektromossággal működő gépjárművek népszerűsége vitathatatlanul emelkedő tendenciát mutat. A hónapról hónapra közzétett új vásárlásokkal foglalkozó statisztikák is arról árulkodnak, hogy a diesel és benzines autók mellett egyre több elektromos változat is gazdára talál.

Mi lehet ennek az iránynak a következménye? Amennyiben folyamatosan emelkedik a forgalomba hozott elektromos autók száma, annak következtében a töltésükről is rendre gondoskodni kell. Vagyis a rendelkezésre álló nyilvános töltők iránt növekvő kereslet fog mutatkozni, ami sorban állást és hosszú várakozási időt jelenthet.

Kivéve akkor, ha időben gondolkodunk és beszerezzük a magunk számára a töltéshez szükséges kellékeket. Ezáltal gyakorlatilag függetlenné tehetjük magunkat a nyilvános készülékek státuszától, amit egyetlen szóban szabadságként lehetne meghatározni.

Milyen elektromos autó töltők és kiegészítők beszerzésében célszerű gondolkodnunk?

Gyakori választásnak minősül felhasználói oldalról a fali töltők telepítése. Ezekkel a szerkezetekkel ugyanis könnyedén tudjuk csatlakoztatni a berendezést a hálózati feszültséghez.

Az otthoni műveletekhez szintén kedvelt megoldást kínálnak a hordozható töltők, amelyek kapcsán leginkább a leadott teljesítményt illetően lehet különbséget érzékelni. Természetesen töltőkábel nélkül hiába is próbálkoznánk bármilyen művelettel, ezért a beszerzése nem is lehet kérdéses.

Már-már szemkápráztatóan innovatív technológiának minősülnek az e-járművek ultragyors töltését elősegítő berendezések, amelyeknek a segítségével akár öt perc is elegendőnek bizonyulhat egy gyorstöltő állomás telepítéséhez.

Mindezek mellett szükség lehet még egyes kiegészítők és alkatrészek megvásárlására is, amelyek akár külön-külön is elérhetők annak érdekében, hogy biztosított legyen a problémáktól mentes, abszolút gördülékeny használat.

Természetesen nemcsak a magánszemélyek gondolkodhatnak a beszerzésben. Gyorstöltő pontot érdemes lehet létrehozni akár egy lakóközösség, egy vállalat dolgozói vagy akár egy vezetői klub számára is.

Annyit biztosan elmondhatunk tehát, hogy az elektromos autók elterjedése egyre inkább gyorsuló tendenciát mutat. Mindössze az a kérdés, hogy mikor fogunk lépéseket tenni a trendek követése érdekében. Célszerű ezt minél hamarabb megtennünk, hogy időben rendelkezésünkre álljanak a komfortos felhasználást abszolút elősegítő modern megoldások.

Érdemes tehát kipróbálni az otthoni e-autó töltés kényelmes és hatékony módját. Az itt feltüntetett kellékek beszerzésével pedig a technikai feltételeket is megteremtheted.

Tovább a TUDÁSTÁRhoz »

Töltési módok, fogalmak az elektromos autók töltése témaköréből:

Elektromos autónk akkumulátor töltését végezhetjük töltőoszlopnál gyorstöltéssel (400 VAC) speciális foglalatokhoz vagy a háztartásunkban elérhető (230 VAC) elektromos aljzathoz csatlakozva. Az előbbihez egy egyszerűbb adapter vagy töltőkábel, míg az utóbbihoz egy speciális elektronikával (EVSE) ellátott töltőkábel kell.

Fogalmak, definíciók:

 • kW: a teljesítmény mértékegysége. Ez lehet az autó akkumulátortöltőjének a teljesítménye (pl. 3,6 kW) vagy az elektromos autó villanymotorjának a teljesítménye (pl. 80 kW).

 • kWh: az energiamennyiség mértékegysége. Például ha az autó akkumulátorába a töltés folyamán 50 kWh-nyi energiát töltünk, akkor folyamatos 50 kW-nyi motorteljesítménnyel egy órát autózhatunk.

 • Normál vagy otthon töltés: háztartási konnektorból (Schuko) jellemzően max. 16 A-es áramerősséggel és egy fázison (230 V) történő váltóáramú (AC) töltés. Egy teljes éjszaka alatt jellemzően 200-300 km-re elegendő energiát tudunk az autó akkumulátorába tölteni.

 • Gyorstöltés: speciális csatlakozókon (pl. Type2) át, egy vagy három fázison váltóárammal (AC), 16...32 A-rel történő töltés. Az itt elérhető töltési teljesítmény jellemzően 22 kW.

 • Villámtöltés: ez már többnyire egyenáramú (DC) töltés CHAdeMO vagy CCS csatlakozókon át. A töltési teljesítmény 40 és 150 kW között van. Villámtöltéssel az akkumulátorokat kevesebb, mint 1 óra alatt 80 – 90%–ig tölthetjük. A maradék 10 – 20 % már lassabban töltődik, mert az akkumulátor felügyelet elkezdi a cellák töltéskiegyenlítését.

 • Ultragyors töltés: egyenáramú töltést jelent 150 kW teljesítménytől kezdődően, ahol a felső határ a fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan emelkedik (350 kW+).

 • Type 1-es csatlakozó: ez a csatlakozó típus egyfázisú töltést tesz lehetővé és úgy könnyű felismerni, hogy öt érintkező van a csatlakozóban. (Ismert még Yazaki néven is)

 • Type 2-es csatlakozó: ez a csatlakozó egy-, illetve háromfázisú töltést tesz lehetővé. A csatlakozóban már hét érintkező van. (Ismert még Mennekes néven is)
  Type2 töltőcsatlakozó
 • EVSE: Electric Vehicle Supply Equipment; ezt hívjuk elektromos autó töltőnek még akkor is, ha ez alapvetően egy biztonsági; kommunikációs és energiaellátó berendezés az elektromos autó és a villamos hálózat között.

 • IC-CPD: In Cable Control- and Protecting Device; ez az EVSE másik megnevezése.

 • Mode 2-es töltési mód: az EVSE-vel szerelt töltőkábelünk ebben a módban üzemel.

 • Mode 3-as töltési mód: a fixen telepített AC töltők működnek így.

 • Mode 4-es töltési mód: ez az egyenáramú és nagyteljesítményű (villám) töltés

Még több infó a TUDÁSTÁRban >>


Amit az elektromos autók töltéséről tudni érdemes (Horváth András megfogalmazásában):

Az oldalon közölt képek esetenként illusztrációk, a termékek tényleges kinézete ettől eltérhet!