Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/301-2178

TUDÁSTÁR

Az autó töltő kötelező tartozéka az új épületeknek.

2022.01.14 11:06
Az autó töltő kötelező tartozéka az új épületeknek.

Elektro mobilitás elősegítése érdekében kötelező töltőpontok kiépítését fogalmazták a 2022.01.01-től hatályos rendeletben.

Az idei év január 1-től hatályos 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet szerint telepíteni kell az új építésű és jelentős felújítás alá vont, illetve több mint tíz parkolóhellyel rendelkező, nem lakáscélú épületekben minimum egy töltőpontot. Ezen felül minden 5. parkolóhelyen ki kell építeni az elektromos autó töltő hálózati kábeleinek elvezetését a jövőbeli töltőpontok telepítésének megfelelően. További feltételek, ha az új építkezésnél a parkoló az épületen belül vagy közvetlenül az épület mellett helyezkedik el. Jelentős felújítás alá vont épületek esetében pedig a felújítási munkálatok a parkolóra vagy annak elektromos infrastruktúrájára is kiterjednek.

Lakóépületeknél kötelező kiépíteni minden egyes parkolóhelyen a majdani töltőpontok csatlakozási lehetőségét biztosító létesítményt abban az esetben, ha tíznél több parkolóhely van és a parkol az épületen belül vagy közvetlenül az épület mellett kapott helyet.

Meglévő épületeknél minimum 20 parkolóhellyel rendelkező, nem lakáscélú épület esetében 2025. január 1-től legalább egy töltőpont telepítése kötelező, ha az imént említetteknek megfelel a parkoló elhelyezése.

Forrás: Nemzeti Jogszabálytár