Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/301-2178

TUDÁSTÁR

Fogalmak az elektromos töltéssel kapcsolatosan

Mohos Tamás
2019.10.14 10:47
Fogalmak az elektromos töltéssel kapcsolatosan

Ahhoz, hogy kicsit jobban érthessük azt, hogy miről is szól az elektromos autózás által otthonunkba hozott új technológia meg kell ismernünk néhány fogalmat, kifejezést.

 • Feszültség, mértékegysége a Volt [V].
  A villamos hálózat két pontja közt mért különbség. Ez lehet egyenfeszültség, mint például az elektromos autónk akkumulátor pakkjának a feszültsége pl.: 360 V. És lehet váltakozó feszültség, mint amilyen az otthoni konnektorban is van pl.: 230 V.

 • Áramerősség, mértékegysége az Amper [A].
  Ezt az értéket korlátozza a villanyóraszekrényben található kismegszakító, pl. 16 A. Az iránya alapján megkülönböztetünk egyenáramot (DC), illetve váltakozó áramot (AC).

 • Fázis, mértékegység nélküli mennyiség, értéke 1 és 3.
  Ha azt látjuk, hogy a fogyasztásmérő órához egy kismegszakító vezeti az elektromosságot, akkor egy fázisunk van. Ha pedig azt látjuk, hogy három kismegszakító szállítja otthonunkba a villamos energiát, akkor ott három fázisról beszélünk.

 • Teljesítmény, mértékegysége a Watt [W].
  Ez lehet az autó akkumulátortöltőjének a teljesítménye (pl. 7.4 kW) vagy az elektromos autó villanymotorjának a teljesítménye (pl. 125 kW).

Itt jön az érdekes kérdés. Adott az autónk fedélzeti töltőjének teljesítménye, mely legyen pl.: 7.4 kW. Mekkora áramerősségre van szükségünk ahhoz, hogy ezt a töltési teljesítményt ki is tudjuk használni?

Válasz:
7400 W (teljesítmény) / 230 V (feszültség) = 32 A (áramerősség). Azaz, ha a kismegszakítónk 32 A-t enged át a házunkba a villamos hálózatból, akkor tudunk tölteni. Ha ennél kisebb, pl. 16 A-t akkor az biztosan azzal jár, hogy a kismegszakítót lecsapja a töltő.

 • Energiamennyiség, mértékegysége a Wattóra [Wh].
  Például, ha az autó akkumulátorába a töltés folyamán 50 kWh-nyi energiát töltünk, akkor folyamatos 50 kW-nyi motorteljesítménnyel egy órát autózhatunk.