Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/301-2178

TUDÁSTÁR

Kempower S szériás gyorstöltő rendszer

Domonkos Milán
2020.10.25 05:19
Kempower S szériás gyorstöltő rendszer

Gyorstöltési rendszerek a mindennapokban

A gyorstöltési technológia lehetővé teszi, hogy elektromos autóinkkal hosszabb távolságot tegyünk meg rövid töltési idő mellett, azonban ahogy gyarapszik az elektromos autók száma a mindennapokban, egyidejűleg kezd túlterheltté válni a jelenlegi gyorstöltési rendszer, ami emiatt a közeljövőben nem fogja tudni tartani a tempót. 

Kempower S szériás gyorstöltő rendszer

Gyorstöltési rendszerek a mindennapokban

A gyorstöltési technológia lehetővé teszi, hogy elektromos autóinkkal hosszabb távolságot tegyünk meg rövid töltési idő mellett, azonban ahogy gyarapszik az elektromos autók száma a mindennapokban, egyidejűleg kezd túlterheltté válni a jelenlegi gyorstöltési rendszer, ami emiatt a közeljövőben nem fogja tudni tartani a tempót. 
A legtöbben bizakodóak vagyunk az újabb és újabb gyorstöltő rendszerekkel kapcsolatban, azonban a jelenleg rendelkezésünkre álló szolgáltatások túlságosan elavultak ezekhez, emiatt találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy egy benzinkúton látunk egy darab gyorstöltő állomást, a következő viszont csak több száz kiméterre található.

A Kempower vállalat által kidolgozott megoldás

A Kempower vállalat hosszas vizsgálatok után, melyeket különböző töltési rendszereken végeztek, fejlesztette ki az S szériás gyorstöltési rendszerét, ami sok esetben teljesen különbözik a többi jól megszokott elektromos autó töltőtől.
A különbség a többi gyorstöltési technológiához képest meghökkentő, de a legjobb értelemben, ugyanis a Kempower nagyon jó döntést hozott ezekkel az újításokkal.

A legtöbb elektromos meghajtású jármű tulajdonos szembekerül jónéhány problémával, mint például:

  • Túl rövid töltő kábelek
  • Rosszul elhelyezett gyorstöltő állomások
  • A töltés közben nem kapunk visszajelzést a töltés idejéről, paramétereiről
  • Csak egy töltő található a töltőállomáson, viszont technikai okok miatt nem üzemel
  • Hosszan tartó töltési idő
  • A töltőállomás helyét elfoglalja egy nem oda illő jármű

A Kempower S szériás gyorstöltési rendszer a fent említett összes problémára megoldást nyújt.

Kempower S szériás gyorstöltő rendszer

A Kempower S áramellátás moduláris rendszere

Ehhez a szériához tartozik egy különálló kabin, amely az inverter, vagyis áramszolgáltató egység, ami úgy funkcionál, mint egy hold, emellett tartozik hozzá tetszőleges számú töltőoszlop, amely mind külön szatellitként tekinthető, ezt a megvalósítást moduláris rendszernek nevezzük.
Egy ilyen kabinhoz tetszőlegesen csatlakoztathatunk töltőállomásokat 1 és 8 darab között, emellett mindegyik töltőoszlopnak 2 töltőkábele van. Összegezve tehát egyszerre maximum 16 töltőkábel is elérhető egyetlen egy kabinnal, azonban ez a rendszer tetszőlegesen tovább bővíthető. Minél több kabin, annál több töltőoszlop és töltőkábel lesz elérhető.

A szatellitek rendszere könnyen áttekinthető és kompakt mivel sokkal kisebb helyet foglalnak, mint más típusú töltőrendszerek. Ez lehetővé teszi, hogy kisebb helyekre is könnyen fel tudjunk állítani töltőállomásokat.

Kempower S szériás gyorstöltő rendszer: Inverter szerkrény és a töltőállomások

A szekrényben található egy vezérlő egység, dinamikus energiagazdálkodási egység és 4 üres hely az áramforrás bekötéséhez.
Minden egyes áramforrás csatlakozóban kettő darab 25 kW teljesítményű tápegység modul található, amely összesítve 200 kW töltési teljesítményt biztosít abban az esetben, ha mind a 4 áramforrás csatlakozó hálózatra van kötve. A rendszer tetszőlegesen bővíthető szükség esetén tápegységekkel, szatellitekkel, és/vagy kabinokkal. 
A maximum 200 kW-os töltési teljesítmény tetszőlegesen megosztható a töltőoszlopok között. Amennyiben mind a 8 oszlop használatban van, abban az esetben egyenlően oszlik meg, tehát 25 kW töltési teljesítmény lesz elérhető mindenhol. Azonban ha az egyik járművet lekapcsoljuk a rendszerről, akkor a felszabadult töltési teljesítmény egyenlő mértékben megoszlik a még használatban levő oszlopok között. 

Nagy megbízhatóság az üzemeltető és az ügyfelek számára

A moduláris rendszernek köszönhetően hibátlanul megküzd a váratlanul fellépő hibákkal. Például ha az egyik áramforrás modul meghibásodik, akkor a töltés zavartalan marad, ugyanis működésbe lép a 2. áramforrás modul, és így tovább. A töltés közben ezt a meghibásodást a töltést felügyelő személy észre sem veszi a töltőoszlopon, vagy éppen a töltési teljesítményen, ugyanis olyan kismértékű csökkenés figyelhető meg ilyenkor, amely elenyésző.

A gyorstöltők rövid kábeleinek, vagy rossz elhelyezésüknek a megoldása:

A Kempower helyesen felismerte a kábelekben rejlő problémákat és sikeresen kiküszöbölte azokat. A gyorstöltők gyakran nagyok és nehezek, emiatt az elhelyezésük nehéz, viszont a rövid kábelek sem fogják megkönnyíteni a folyamatot. Erre a Kempower az alábbi megoldást találta ki: 

Kempower S szériás töltőállomás

A szatelliteken található kábelek funkcionálisak, rugalmasak és könnyen kezelhetőek, mindemellett kellően hosszúak is. A kábelek azért merőlegesen állnak az ég felé, hogy ne sérüljenek meg a földön, ezzel hosszabbá téve az élettartamukat.

Összegezve a Kempower S szériás gyorstöltő rendszerről olvasottakat:

A Kempower vállalat egy forradalmian új technológiával robbant be a piacra, amely kompakt, biztonságos, felhasználóbarát, tetszőlegesen bővíthető megoldást nyújt azokon a helyeken, ahol töltőállomásokat szeretnének létesíteni. A moduláris szerkezetnek köszönhetően rengeteg nehézséget kiküszöböltek, emellett a töltőkábelek használatát is újra gondolták, mindezt a könnyebb kezelhetőség és a hosszabb élettartam érdekében.

forrás: Kempower.com - fordította: Domonkos Milán