Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/301-2178

TUDÁSTÁR

B RCD vagy RDC-DD? Áramköri megszakítók jelentése, különbségeik

Domonkos Milán
2020.10.17 13:58
B RCD vagy RDC-DD? Áramköri megszakítók jelentése, különbségeik

Mik is valójában az áramköri megszakítók?

Az áramköri megszakítók fontos feladatot látnak el a villamos hálózatokban, köztük otthonainkban is. Ha kinyitjuk az otthoni főkapcsoló-szekrényt, akkor több ilyen áramköri elemet is találhatunk. Az áramköri megszakítók vagy másnéven áram-védőkapcsolók biztonsági szerepet látnak el. Ezt úgy végzik el, hogy a hálózatba kötve megszakítják az áramellátást a hálózat számára abban az esetben, ha a megengedett értéken felüli nagyságú áram folyik át az áramköri megszakítón.

RCD B vagy RDC-DD? Áramköri megszakítók jelentése, különbségeik

Mik is valójában az áramköri megszakítók?

Az áramköri megszakítók fontos feladatot látnak el a villamos hálózatokban, köztük otthonainkban is. Ha kinyitjuk az otthoni fő kapcsolószekrényt, akkor több ilyen áramköri elemet is találhatunk. Az áramköri megszakítók vagy másnéven áram-védőkapcsolók biztonsági szerepet látnak el. Ezt úgy végzik el, hogy a hálózatba kötve megszakítják az áramellátást a hálózat számára abban az esetben, ha a megengedett értéken felüli nagyságú áram folyik át az áramköri megszakítón. Ennek az áramköri elemnek több fajtája is van, melyek közül ez esetben a B RCD és az RDC-DD típusokkal fogunk foglalkozni, emellett megvizsgáljuk, hogy otthoni elektromos autó töltéshez melyik kivitel alkalmasabb. Belső felépítése mindegyik fajtának hasonló. Az alábbi képen látható egy szétszerelt áram-védőkapcsoló:

Az RCD B típusú áram-védőkapcsoló

Mint a többi áram-védőkapcsoló ez a típus is a rajta átfolyó áramerősséget figyeli, amennyiben ez meghaladja a maximálisan megengedett értéket, akkor megszakítja a benne levő vezetéket.

Az RCD B típus képes szabályozni szinuszos váltakozó áramot és lüktető egyenáramot egyaránt. A kioldás, vagyis a megszakítás jellemzői a frekvencia függvényében előre meg vannak határozva 50 Hz és 1 kHz közötti tartományban. Egy váltakozó áramú áramkörben egyenáram elsősorban háromfázisú egyenirányítókkal (pl. transzformátorokkal) vagy néhány speciális egyfázisú egyenirányítóval hozható létre. A B RCD megszakítók elsősorban 3 fázisú hálózatokhoz lettek kifejlesztve. A használatra példa lehet az EV (Electric Vehicle) töltőállomásokon megtalálható hálózatok kivitelezése, melyeknél egyenárammal töltjük autóinkat, de a hálózat betáplálásánál váltakozó áram található.

Az RCD áramköri megszakítók hátránya, hogy nem képesek az igazán kicsi áramot érzékelni. Az átfolyó áram vizsgálatánál amper nagyságrendben tudnak érvényesülni, kisebb áramnál nem használhatóak.

 

Az RDC-DD típusú áram-védőkapcsoló

Az RDC-DD (Residual Direct Current Detecting Device) áram-védőkapcsolók néhány milliampert képesek érzékelni, emiatt gyakori használatban vannak a kisebb áramerősséggel bíró hálózatokban. Ezeket a megszakítókat jellemzően elektromos töltőkbe szokták beépíteni. Ez a megszakító típus 6 mA átfolyó áramerősségnél old ki, ezzel megszűntetve a hálózat árammal való ellátását. Tehát ezeket a kialakításokat olyan helyeken használják, ahol az áramerősség mértéke nem közelíti meg az emberi test számára veszélyessé váló értékeket.

 

Összegezve a két áram-védőkapcsolóról olvasottakat

Az RCD B áramköri megszakítók abban az esetben használhatóak, amennyiben az áramerősség meghaladja az ember számára veszélyessé váló határt, emiatt találhatóak meg a háztartásban, autó töltőállomásokon stb.
Ezzel ellenben az RDC-DD áramköri megszakítókat jóval kisebb áramerősség mellett használják, méghozzá ott, ahol az átfolyó áram erőssége nem haladja meg azt a határt, ami már veszélyes lehet az emberi szervezetre.
Egyik típus a másikkal nem felcserélhető vagy pótolható, mert működésbeli zavarokat, személyi sérülést vagy akár halálos áramütést is vonzhat maga után meghibásodás esetén.

 

forrás: pdl.co.nz - megaohm.hu - fordította: Domonkos Milán