Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/301-2178

TUDÁSTÁR

Energia függetlenség egyszerűen

2021.12.09 10:05
Energia függetlenség egyszerűen

A XOLTA ENERGIATÁROLÓ VOLT A HIÁNYZÓ ELEM

Amikor Andreas Sørensen (intézményvezető) 2018-ban házat vásárolt, tudta, hogy a háznak a lehető legzöldebbnek és fenntarthatóbbnak kell lennie. Azt is tudta, hogy a család egy projektet vásárolt mert az 1967-es ház semmiképpen sem volt energiatakarékos. Most viszont már az. Fentről lefelé haladtak és a XOLTA energiatáoló tette egésszé a rendszert.

"A házunk felújítása során az volt a cél, hogy egy nagy, zöld megoldást valósítsunk meg. Csökkenteni akartuk az áramfogyasztást, leválni a gázhálózatról és helyette hőszivattyúkat, napelemeket és egy energiatárolót telepíteni. Az akkumulátor tárolja a napközben megtermelt napenergiát, és akkor használjuk fel, amikor hazaérünk, vagy amikor a legtöbb értelme van. Az energiatároló tehát intelligenssé teszi a napelemeket. Ez zseniális!" - mondja Andreas Sørensen, aki naponta többször is ellenőrzi a XOLTA webes alkalmazását, hogy nyomon kövesse a rendszer teljesítményét.

ÖNELLÁTÓ - MAJDNEM
A család napelemeit a garázs tetején helyezték el. A napelemek vízhűtéssel rendelkeznek, ezáltal nagy teljesítményűek. A napelemekből származó meleg vizet a pincében lévő hőszivattyúba vezetik. A megtermelt villamos energiát a kocsibeállóban elhelyezett XOLTA akkumulátorban tárolják. A család így nagyrészt önellátó mind a házuk, mind az autójuk fűtését és áramellátását illetően.

"Nagyon örülök a megoldásunknak, szívesen beszélgetek a szomszédokkal és más járókelőkkel arról, hogy mit csináltunk a házzal. Még az önkormányzat is járt már nálam, és látja az élhető kivitelezést. Az akkumulátor az, ami értelmet ad a rendszernek. Miért vásárolnánk áramot, ha magunk is megtermelhetjük és tárolhatjuk? Öt évvel előre tekintve úgy gondolom, hogy az EU-ban a jogszabályok biztosítani fogják, hogy minden napelemmel rendelkező ember eladhassa a felesleges energiát annak, akinek akarja. Úgy gondolom, hogy függetlenek leszünk az áramszolgáltatóktól, mert ez az, ami a leginkább szolgálja a környezetet és a fogyasztást" - zárja Andreas Sørensen.

forrás: xolta.com