Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/301-2178

Fali töltők

Elektromos autó fali töltők és gyorstöltő állomások

Az elektromos autó használata igazán akkor komfortos, ha a töltését is kényelmesen tudjuk megoldani. A modern fali töltők pontosan ebben nyújtanak segítséget. Otthonunkba érve egyszerűen csak leemeljük a fali töltőről a töltőkábelt és csatlakoztatjuk az e-autóhoz. Induláskor pedig egyszerűen kihúzzuk a töltőkábelt (Plug&Charge mód esetén applikáció használata nélkül) és már indulhatunk is.

Kihívás a megfelelő fali töltő kiválasztása? Mi segítünk! Kattintson az autó típus szerinti keresőnkre »

Autója még nem szerepel a listánkban? Telefonáljon vagy jöjjön el hozzánk autójával egy próbára.

Kérjük válasszon az alábbi gyártók (ABB, Duosida, Webasto, Siemens) termékei közül:

Pontosan hol tudjuk használni a fali töltőt?

Az egyik leginkább gyakorinak számító felhasználási módnak értelemszerűen az otthoni töltés. Családi házaknál kifejezetten egyszerű mindezt megvalósítani. Pláne akkor, ha még egy jól felszerelt és elektromos hálózattal ellátott garázs is a rendelkezésünkre áll.

Társasházak mélygarázsaiban is adottak lehetnek a feltételek a zavartalan töltéshez. Mindössze a megfelelő hálózati feszültségre lesz csak szükség, kiegészítve egy, a gépjárművünk közelében található áramforrással.

Milyen módon történik a fali töltő használata?

Értelemszerűen nem kell semmilyen bonyolult műveletre gondolni, elvégre a minél magasabb szintű felhasználói élmény biztosítása a legfontosabb cél.

A fali töltő gyakorlatilag egy fixen telepített készüléknek felel meg, amit a falra szokás stabilan rögzíteni. Az elektromossággal történő ellátását követően egy töltőkábel segítségével tudjuk összekötni az autóval. Vagyis a kábelt az akkumulátorhoz kell csatlakoztatni, és máris zavartalanul működhet maga a töltés.

Mire érdemes figyelni a használni kívánt fali töltő beszerzésénél?

Természetesen mindenképpen ellenőrizni kell előzetesen a fali töltő által leadott teljesítmény pontos értékét. Ennek ugyanis kompatibilisnek kell lennie a gépjárművel, egyúttal jelentősen befolyásolhatja a töltés sebességét is.

Talán valamelyest triviálisnak tűnhet, ugyanakkor a töltőkábel hosszát is mindenképpen célszerű előzetesen ellenőrizni. Rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, hogyha nem esünk bele a túlságosan rövid kábel választásának a gyakori hibájába.

Melyik gyártó mellett érdemes letenni a voksunkat?

Minden más készüléktípushoz hasonlóan a fali töltők esetében szintén elmondható, hogy kizárólag megbízható és már bizonyított gyártó termékeit érdemes választani.

Webáruházunkban Duosida termékek, illetve Webasto fali töltők állnak rendelkezésre. Előbbi a kínai Uchen vállalat márkanevének számít, utóbbi pedig főként a járművekbe telepített klímák és állófűtések kapcsán lehet ismerős. Mindkét brand esetében precízen tesztelt, többszörösen kipróbált és a szakma által is elismert technológiáról beszélhetünk, amely szavatolja a megbízható működést.

Amire még mindenképpen célszerű figyelmet fordítani

Az otthoni gépjárműtöltés előkészületei során az elektromos hálózat felkészültsége is mérvadó. Az e-autó töltését szolgáló fali töltő ugyanis csakis akkor lesz képes megfelelően ellátni a feladatát, hogyha erre a hálózati feszültség is alkalmas.

Amennyiben az otthoni elektromos hálózat már rég volt korszerűsítve, akkor célszerű előzetesen villamosságban is jártas szakemberrel konzultálni. Ez a preventív gondolkodás elősegítheti a biztonságos használatot.

Egész bátran tanulmányozni lehet tehát a fentebb megtalálható fali töltőket, akár az általuk biztosított teljesítmény, akár a kialakítás, akár az egyéb technikai paraméterek kapcsán is. Amennyiben szakmai segítségre volna szükség, akkor pedig ajánljuk a Tudástár megtekintését.

----

Ezek a töltők általában 32 A-ig engedik a töltőáram nagyságát emelkedni, mely áramkorlát mobiltelefonos applikáció vagy beépített kapcsolók segítségével állítható, csökkenthető. A fix kábeles változatok azt a kényelmet is biztosítják számunkra, hogy nem kell elővenni külön töltőkábelt az autó csatlakoztatásához.

Abban az esetben, amikor a ház villamos rendszere túlterheltté válna az autótöltés miatt, mert egyéb fogyasztókkal (villanysütő, vasaló, stb.) egyidejűleg töltenénk az autónk, lehetőség van az időzített töltés használatára. A töltést arra az időintervallumra állítsuk,  amikor biztosan nem használjuk ezen fogyasztókat, amikor pl. alszik a ház.

Az igazán okos, fejlett otthoni töltőrendszerek állandóan monitorozzák az épület fogyasztását és ehhez igazítják a töltési teljesítmény nagyságát. Azaz mindig csak akkora áramerősséggel töltődik az autó, ami nem zavarja otthonunk egyéb fogyasztóinak működtetését. Ergo minden napszakban tölthető a jármű.

Nagyobb teljesítményű töltő vásárlása előtt javasolt a konzultáció, hogy a meglévő hálózatunk alkalmas-e a megnövekedett áramigény kiszolgálására. Okos otthoni megoldásokkal a hálózatbővítés elkerülhetővé válhat.

GYÁRTÓK

A Duosida termék a kínai Uchen cég márkaneve. A gyártó a Baoan cégcsoport tagja, mely többek között csúcstechnológiás termék tervezésével és gyártásával valamint megújuló energiával foglalkozik.

A Webasto német céget leginkább a járművekbe szánt klíma és állófűtéseiről ismerhetjük. Néhány éve kezdték el a Pure és Live elektromos autó töltőiket fejleszteni és gyártani.

Az ABB egy svájci-svéd multinacionális cég zürichi cégközponttal. Az ismert statisztikák szerint ez a cég gyártotta eddig a legtöbb elektromos járműtöltőt a világon. Mi azért is szeretjük, mert DC töltőinek jelentős részét Vácott gyártják köztük a Terrát is