Fali töltő

Fali töltő, gyorstöltő, töltőállomás, otthoni töltés

A fali töltőkészülékeket otthon (otthontöltés) vagy parkolókban (közösségi vagy zártkörű) használjuk.

Ezek a töltők általában 32 A-ig engedik a töltőáram nagyságát emelkedni, mely áramkorlát mobiltelefonos applikáció vagy beépített kapcsolók segítségével állítható, csökkenthető. A fix kábeles változatok azt a kényelmet is biztosítják számunkra, hogy nem kell elővenni külön töltőkábelt az autó csatlakoztatásához.

Abban az esetben, amikor a ház villamos rendszere túlterheltté válna az autótöltés miatt, mert egyéb fogyasztókkal (villanysütő, vasaló, stb.) egyidejűleg töltenénk az autónk, lehetőség van az időzített töltés használatára. A töltést arra az időintervallumra állítsuk,  amikor biztosan nem használjuk ezen fogyasztókat, amikor pl. alszik a ház.

Az igazán okos, fejlett otthoni töltőrendszerek állandóan monitorozzák az épület fogyasztását és ehhez igazítják a töltési teljesítmény nagyságát. Azaz mindig csak akkora áramerősséggel töltődik az autó, ami nem zavarja otthonunk egyéb fogyasztóinak működtetését. Ergo minden napszakban tölthető a jármű.

Nagyobb teljesítményű töltő vásárlása előtt javasolt a konzultáció, hogy a meglévő hálózatunk alkalmas-e a megnövekedett áramigény kiszolgálására. Okos otthoni megoldásokkal a hálózatbővítés elkerülhetővé válhat.